Формула 2 ще бъде оборудвана с 18-инчови гуми още от следващия сезон

Както е известно, във Формула 1 има ясен план за преминаване към 18-инчови гуми през сезон 2021. Мерседес, Ферари и Рено вече предоставиха шасита от 2018-та година, с модифицирано окачване, с които започнаха тестове по внедряване на нископрофилните гуми на Пирели.


Успоредно с това, тестове ще се проведат и във Формула 2. Днес на пресконференция в Барселона Пирели и ФИА обявиха, че 18-инчовите  гуми ще се появят в тази серия още през 2020 г., а в извънсезонната подготовка на отборите от по-малката Формула, дизайнът на колите ще бъде съответно модифициран. Това ще позволи бъдещите гуми за Формула 1 да бъдат практически изпитани на няколко писти, за да се намалят до минимум проблемите с тях, преди началото на сезон 2021 година.


Стефано Доменикали, председател на комисията на FIA за едноместни автомобили заяви: „Това решение показва общия ни подход към състезанията във всички серии, провеждани под егидата на FIA. Състезателите на Формула 2 ще получат отлично техническо обучение за по-лесния им бъдещ преход към Формула 1".

Марио Изола от ръководството на Пирели Спорт добави: „Нашата задача е доста сложна. Трябва да разработим и произведем нови гуми за Формула 2 за много кратко време. Подкрепяме йерархията на сериите, построена от FIA. Решението да се използват 18-инчови гуми във Формула 2 е още една стъпка в укрепването на това взаимодействие."

__________________
#F1isPassion

Коментари

Важните новини от седмицата

Макс Верстапен ще остане в Ред Бул, смята Хорнер